Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Sonrası Yapılan Taşınmaz Satışı Süreci

Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde, satış yolu ile ortaklığın giderilmesine karar verilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden sonra, davanın taraflarından birinin satış işleminin yapılması aşamasına geçilmesini talep etmesi durumunda, Mahkeme dosyayı satış işlemlerinin yapılması için belirlediği satış memurluğuna gönderecektir.

Satış memuru, taşınmaz ile ilgili yeni bir kıymet tespiti yapma yoluna gidecek ve belirlenen kıymet taraflara tebliğ edilecektir.

Kıymet tespitine itiraz edilmemesi durumunda,  tapu dairesinden taşınmazın cins bilgileri temin edilerek satış için belirlenen değer üzerinden satış için ilan yapılacaktır. Bu ilan ile satış günü arasında en az bir aylık süre bulunmalıdır.

Mahkemece aksi kararlaştırılmamış ise; ihale herkese açık olup, e satış yolu ile de katılım mümkündür. Ancak ihaleye katılabilmek için; taşınmazın kıymetinin yüzde yirmisi oranında paranın depo edilmesi veya banka teminatı gösterilmesi gerekmektedir. Hissedarların ihalede alıcı olmaları durumunda,  yüzde yirmilik değere ulaşan hisseleri oranında teminat veya paranın depo edilmesinden muaf tutulmaları mümkündür. Birden çok hissedarın ortak olarak ihaleye katılmaları durumunda ise; her bir hissedarın hisseleri toplamı yüzde yirmiyi geçmesi halinde ihaleye teminatsız katılabilmektedirler. Bunun için satış memurluğuna ihaleden önce bilgi vererek ortak ihaleye girileceği bildirilerek teminattan muaf olunduğunun tespitinin istenmesi gerekmektedir.

Birinci satışa katılan alıcının, taşınmazın değerinin yüzde ellisini teklif etmesi ve başka alıcı çıkmaması durumunda taşınmazın satışı gerçekleştirilir. Alıcının ihale bedeli ile kendisine düşen masrafları ihale tarihinde ya da verilmiş ise belirlenen en geç 10 günlük süre içinde ödemesi gerekmektedir. Bu aşamada, satış gününden itibaren 7 günlük süre içinde ihalenin feshi talebi bulunulabilir.

İhalenin feshi için süresinde yapılan bir şikayet bulunmaması, ihale bedeli, KDV, damga vergisi ve kendisine düşen diğer masrafların alıcı tarafından ödenmesi durumunda taşınmazın tapuda alıcıya intikal işlemi için satış memurluğu tarafından ilgili tapu müdürlüğüne yazı yazılmaktadır.

Satış memurluğu, taşınmaz üzerinde bulunan eski hisseler oranında ortakların katlanması gereken tellaliye ücreti ve diğer masrafları hesaplamaktadır. Gerekli kesintiler yapıldıktan sonra kalan para, taşınmazdaki hisseleri oranında hissedarların banka hesaplarına derhal yatırılmaktadır.

TOP
Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?